Wil je alles ontdekken over SolarEdge? In deze blog nemen we je mee door de basis en eigenschappen van SolarEdge; van de werking van MPPT tot de veiligheidsfeatures die SolarEdge zo uniek maken. Of je nu meer wilt weten over de werkspanning van de omvormers of wat het SolarEdge Home netwerk is, we hebben alle informatie overzichtelijk voor je samengevat in deze blog!

Wat is MPPT?
MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking. Deze technologie is cruciaal voor de efficiëntie van zonnepanelen systemen. Bij een traditionele string omvormer is de MPPT-functie geïntegreerd in de omvormer zelf. SolarEdge pakt het echter anders aan; hier bevindt de MPPT zich in de optimizer, die bij hun residentiële oplossingen achter elk paneel wordt geplaatst.
Elke optimizer optimaliseert de prestatie van het individuele zonnepaneel waaraan het is gekoppeld. Dit betekent dat problemen zoals mismatch, schaduwval, degradatie en variërende weersomstandigheden minder impact hebben op de algehele prestaties van het systeem. Een paneel dat minder presteert door dergelijke factoren, heeft geen invloed op de andere panelen in het systeem dankzij deze optimizers.

Een bijkomend voordeel van de SolarEdge optimizers is het inzicht dat ze bieden in de prestaties van elk afzonderlijk paneel. Dit maakt het eenvoudig om te monitoren hoeveel energie elk paneel produceert, waardoor je als installateur nauwkeurige informatie kunt verstrekken en optimalisaties kunt doorvoeren waar nodig. Met deze technologie garandeert SolarEdge dat elk paneel zijn maximale potentieel bereikt, ongeacht externe factoren, waardoor het systeem als geheel efficiënter en productiever wordt. Dit is de kracht van MPPT in combinatie met de geavanceerde technologie van SolarEdge.

Wat is de werkspanning van een SolarEdge systeem?
De werkspanning van een systeem speelt een belangrijke rol in de efficiëntie van de omzetting van DC (gelijkstroom) naar AC (wisselstroom). In de SolarEdge systemen zorgen de optimizers ervoor dat de omvormer altijd werkt bij de ideale spanning. Neem bijvoorbeeld een systeem met 10 zonnepanelen, 10 optimizers en een 1-fase HD Wave omvormer. Deze omvormer werkt met een constante spanning van 380V.

Dankzij de unieke capaciteiten van de optimizers kan dit voltage worden gehouden op 380V, ongeacht de variaties in output die elk individueel paneel kan hebben. De optimizers hebben de mogelijkheid om de spanning van de aangesloten panelen te 'boosten' (verhogen) of te 'buck’ (verlagen). Deze flexibiliteit in spanningsbeheer zorgt ervoor dat de omvormer altijd optimaal werkt, wat resulteert in een efficiënt systeem.

Hoe zit het met de veiligheid van de producten van SolarEdge?
SolarEdge staat bekend om zijn superieure veiligheidsmaatregelen. Een voorbeeld hiervan is de automatische veiligheidsfunctie van de SolarEdge omvormers. Deze omvormers zijn ontworpen om de DC-spanning direct terug te brengen tot een veilig niveau wanneer de netspanning uitvalt. Dit geeft maximale veiligheid voor installateurs, onderhoudspersoneel, brandweer en woning.

Hoeveel optimizers heb je nodig om een omvormer op te starten?
Bij het uitwerken van een residentieel SolarEdge systeem, waarbij elke optimizer één paneel aansluit, is het aantal benodigde optimizers afhankelijk van het type optimizer en de omvormer. Voor de S440 en de S500 modellen zijn minimaal 8 optimizers nodig om de 1-fase omvormer op te starten. Dit komt doordat deze optimizers een uitgangsspanning van 60V hebben en een 1-fase HD wave omvormer een minimale opstartspanning van 380V vereist.

Interessant is dat bij de nieuwere S500B en S650B modellen slechts 6 optimizers nodig zijn om dezelfde 1-fase omvormer te starten. De reden hiervoor is dat deze modellen een hogere uitgangsspanning van 80V hebben, waardoor met minder panelen toch de benodigde startspanning bereikt wordt.

Let wel op de instraling van de panelen: deze mogen niet volledig in de schaduw liggen. Er is voldoende lichtinval nodig, zodat de optimizers effectief kunnen functioneren en het systeem optimaal kan presteren.

Het SolarEdge Home netwerk, wat is dat?
Het SolarEdge Home netwerk is de naam van het draadloze communicatieprotocol dat specifiek door SolarEdge wordt gebruikt voor het aansturen en uitlezen van hun apparatuur. Een praktisch voorbeeld van een apparaat dat gebruikmaakt van dit netwerk is de energy meter. Dit product helpt bij het inzichtelijk maken van het energieverbruik en de productie.

Wist je dat er nog meer producten zijn die je aan kan sluiten met het SolarEdge Home netwerk? Denk hierbij bijvoorbeeld aan 400V batterij en de smart energy apparaten van SolarEdge.

Wil je meer weten over de werking en de producten van SolarEdge? Neem dan even contact met ons op!