De schatting is dat in Nederland eind 2023 5.000 huishoudens een thuisaccu geïnstalleerd hebben. In vergelijking met de Belgische markt loopt Nederland nog flink achter hierin. Dit komt onder andere door het ontbreken van subsidie en het feit dat in Nederland nog steeds de salderingsregeling geldt. Onder de installateurs zien we verschillende kampen, de ene vindt het een slimme investering, voor de andere is het nog een ver-van-zijn-bedshow. Wij vragen twee installateurs naar hun standpunt.

Accuopslag: een slimme investering

Maarten Schlangen – Jacobs Energy Care

Waarom zie jij accuopslag nu al als een slimme investering?
We hebben nu een paar installaties geplaatst met een accu. In eerste instantie waren we er nog niet heel erg mee bezig, we zijn in de eerste plaats dakdekker en plaatsen zonnepanelen. Voornamelijk voor de residentiële en klein zakelijke markt. De vraag voorheen kwam voornamelijk vanuit de klant. Echter vinden we dat accuopslag een slimme investering is voor de toekomst. Daarnaast zorgen verschillende factoren, zoals de media-aandacht rondom zonnepanelen, netcongestie, netuitval en dynamische tarieven dat het nu al interessant is om te investeren in een accu. Zeker in combinatie met dynamische energietarieven is een accu een slimme investering met een interessante terugverdientijd. 

Accuopslag: ver-van-mijn-bedshow

Rogier Eversteijn – Burgmans & Alewijns

Waarom zie jij accuopslag nog als een ver-van-mijn-bedshow?
Allereerst denk ik niet dat het een ver-van-mijn-bedshow is als installateur. Maar omdat we in Nederland nog de salderingsregeling hebben, heeft het voor de eindklant nog weinig toegevoegde waarde. Ik ben van mening dat wij als installateur wel de verantwoordelijkheid hebben om de eindklant voor te bereiden op het opslaan van energie. Daarom installeren wij al standaard een SolarEdge Inline Meter en informeren we de eindklant wel over de mogelijkheden die er zijn. Op een gegeven moment zal het opslaan van energie interessanter worden, of dit nu is met solaraccu’s of door autoaccu’s. Door de systemen van de eindklant voor te bereiden op deze ontwikkeling kunnen we eenvoudig uitbreiden als het moment daar is. Dit betekent ook nu al rekening houden met het type EV-laadstation in verband met bi-directioneel laden en het type omvormer. De businesscase is zonder subsidie minder interessant, maar als je als eindklant bijvoorbeeld dynamische energietarieven hebt, is de aanschaf van een opslagsysteem op den duur veel interessanter.