Bij Alius zetten we ons dagelijks in voor een wereld vol positieve energie. Dit doen we onder andere door kwalitatieve en duurzame energieoplossingen aan te bieden aan onze partners. Om die reden hebben we in 2024 het SoliTek BlackStar zonnepaneel toegevoegd aan ons assortiment. Met hun toonaangevende technologie en focus op duurzaamheid is SoliTek leider op het gebied van Europese zonnepanelen, en kan dus zeker niet bij Alius ontbreken! Recentelijk heeft SoliTek een belangrijk onderzoek gepubliceerd dat grote verschillen in duurzaamheid laat zien tussen diverse soorten glas-glas modules. In dit artikel lees je meer over het onderzoek en de opvallende uitkomst.

Twee veelgebruikte materialen voor de inkapseling van modules zijn Ethyleen Vinyl Acetaat (EVA) en Polyolefine Elastomeer (POE). Op dit moment wordt er in glas-glas panelen voornamelijk EVA gebruikt, maar in een aantal modules wordt POE gebruikt waaronder de panelen van SoliTek. SoliTek heeft recentelijk onderzocht wat het verschil is in degradatie tussen deze materialen, met een opvallende uitkomst. Glas-glas modules ingekapseld met EVA vertoonden namelijk een degradatiesnelheid van -7,90% na 25 jaar, terwijl die met POE slechts -3,50% degradatie lieten zien na 35 jaar. Dit is getest middels de ‘Damp Heat Exposure, een standaard test voor zonnepanelen voor het behalen van een IEC-certificering. Bij deze test worden zonnepanelen in een kamer geplaatst waarbij ze worden blootgesteld aan gemiddeld 85 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 85% gedurende een ononderbroken cyclus van 1.000 uur of meer, waarbij 1000 uur ruim een maand is. Het testen in dit tijdsbestek en onder deze omstandigheden komt overeen met meerdere jaren blootstelling aan de buitenlucht.

Toch kunnen de uitkomst van dit onderzoek niet één op één aannemen, aangezien deze tests niet 100% overeenkomen met een normale situatie. De modules zijn namelijk alleen getest bij hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. In een meer natuurlijke omgeving worden zonnepanelen ook blootgesteld aan verschillende elementen zoals weersveranderingen, wind en sneeuw. Hierdoor is de verwachting dat de degradatiesnelheid in werkelijke omstandigheden nog iets hoger zullen zijn.

Desondanks laat dit onderzoek wel zien dat glas-glas modules met POE-inkapseling een levensduur van meer dan 50 jaar kunnen hebben, in tegenstelling tot de verwachte 25 jaar voor modules met andere materialen. Deze bevindingen zijn niet alleen gunstig voor SoliTek, maar voor de gehele zonne-energiesector. SoliTek denkt dan ook dat er een verschuiving gaat plaatsvinden van EVA naar POE vanwege de goede prestaties. CEO Julius Sakalauskas van SoliTek licht dit toe: "Onze grondige tests en innovatieve aanpak van de inkapseling van modules, waarbij POE-folie wordt gebruikt in onze glas/glas-modules sinds het begin van de productie rond 2013, maken de weg vrij voor betrouwbaardere, duurzamere, niet-giftige zonne-energie oplossingen. We zijn er trots op dat we hierin vooroplopen en blijven ons inzetten om de prestaties van zonnepanelen te verbeteren door onze voortdurende inspanningen."

Wil je meer weten over dit onderzoek, de voordelen van SoliTek of het paneel eens in het echt komen bekijken? Neem dan gerust contact met ons op!