Veiligheid. Een heel erg belangrijk onderdeel om rekening mee te houden bij het plaatsen van een zonne-energie systeem. Niet alleen als consument, maar ook zeker als installateur wil je voorkomen dat je met een onveilig systeem werkt. Het blijft tenslotte een elektrische installatie, en daarnaast werk je vaak ook nog eens op (grote) hoogte. SolarEdge begrijpt dit als geen ander en heeft daarom een systeem ontwikkeld die de veiligheid waarborgt. In deze blog willen we inzoomen op een aantal veiligheidsaspecten van SolarEdge producten. 

TNO-Test
Eind 2022 ging SolarEdge een samenwerking aan met onderzoeksinstituut TNO om de veiligheidsfuncties in hun omvormers en Power Optimizers te testen. Met uitgebreide tests op verschillende vermogensniveaus zijn realistische scenario’s nagebootst voor een zo goed mogelijk beeld. De drie ingebouwde veiligheidsfuncties hebben de testen doorstaan en waarborgen hiermee de veiligheid van het systeem én de installateur:

·        SolarEdge AFCI: Voorkomt brandgevaar
Wanneer kabels of stekkers defect zijn, verkeerd worden aangesloten of dieren hieraan hebben geknaagd, kan er een vlamboog ontstaan in het PV-systeem. Dit gebeurt relatief weinig, maar áls het misgaat is dit vaak de oorzaak van brand bij zonnepanelen. De AFCI (Arc Fault Circuit Interrupter) functie van SolarEdge detecteert defecten in de bekabeling bij Sense Connect en onderbreekt de vlamboog onmiddellijk in het gelijkstroomcircuit (DC). Dit voorkomt potentieel brandgevaar bij installaties én gevaarlijke situaties op het dak. 

·        SolarEdge Sense Connect: Beschermt tegen oververhitting
Sense Connect is ontworpen om abnormale temperaturen bij de ingangs- en uitgangsaansluitingen van de Power Optimizer te detecteren en om vlambogen proactief te voorkomen. Vlambogen kunnen het gevolg zijn van een slechte installatie, krimpen van bekabeling, defecte connectoren, incompatibele connectoren of onjuist aangesloten MC4-connectoren. In dit geval detecteert en identificeert het systeem de gebeurtenis, wordt de installateur gewaarschuwd voor de gebeurtenis en neemt de ingebouwde veiligheidsfunctie van het systeem het over om eventuele latere schade te voorkomen.

·        SolarEdge SafeDC: Veilige gelijkspanning
Op het moment dat er een storing optreed in het elektriciteitsnet, of er een systeemfout gedetecteerd wordt, kan het zijn dat er onderhoud aan het PV-systeem nodig is. De SafeDC veiligheidsmodus wordt in deze gevallen momenten automatisch geactiveerd. Hierbij schakelen de Power Optimizers automatisch naar een aanraakveilige voltage van 1Vdc:
- Tijdens installatie, als strings worden losgekoppeld van de omvormer óf als de omvormer wordt uitgeschakeld
- Wanneer de omvormer is vergrendeld of uitgeschakeld
- Wanneer de omvormer of de netstroomaansluiting wordt losgekoppeld

Er blijft namelijk altijd spanning op de kabels staan, zelfs wanneer de stroom is uitgeschakeld. Een systeemfout kan leiden tot een onverwacht hoge spanning, wat gevaarlijk kan zijn voor installateurs, onderhoudspersoneel of brandweer. Met de SafeDC-functie kun je veilig het dak op. 

Wetende dat er een veilige werkomgeving gegarandeerd wordt tijdens de installatie, kun je als installateur dus zonder zorgen het dak op bij onderhoud of zelfs in noodsituaties. Wil je meer weten over de veiligheid van werken met SolarEdge producten? Lees dan de whitepaper of bekijk de video hieronder. Uiteraard kun je ook contact met ons opnemen, we vertellen je er graag meer over!