Alius kiest alleen voor kwalitatief hoogwaardige merken en producten. Één daarvan is DMEGC Solar, een Chinese producent van monokristallijne zonnepanelen. Door de voortdurende innovatie en consistente focus op kwaliteit en duurzaamheid zijn de producten van DMEGC Solar door installateurs en gebruikers erg geliefd. Dit jaar lanceert DMEGC N-Type TOPCon panelen. Naar verwachting zullen N-Type panelen met TOPCon de nieuwe standaard worden. Wat precies de verschillen zijn tussen P-Type, N-Type en TOPCon, en de voordelen van deze nieuwe type zonnepanelen leggen we graag uit in deze blog.

P-type panelen
P-type zonnepanelen zijn op dit moment het meest voorkomende type zonnepaneel en worden al tientallen jaren gebruikt in de zonne-energie-industrie. Ze zijn gemaakt van silicium met een overmaat aan positief geladen gaten, die dienen als positieve ladingsdragers. Bij blootstelling aan licht komen de elektronen los waardoor ze in de richting van de positieve ladingdragers bewegen en daarmee stroom opwekken. Het voordeel van P-type panelen is dat ze relatief goedkoop zijn om te produceren en er ontzettend veel keuze is in de huidige PV-markt. Grote kans dat je als installateur alleen nog maar met P-Type zonnepanelen hebt gewerkt. Alle eerdere panelen van DMEGC zijn P-type panelen.

N-type panelen
N-type zonnepanelen zijn, net als P-Type panelen, ook gemaakt van silicium maar dan met een overmaat aan negatief geladen elektronen die dienen als negatieve ladingdragers. Het werkt dus in principe hetzelfde als de P-type panelen, maar dan omgekeerd. N-type panelen zijn echter minder gevoelig voor degradatie door zonlicht en temperatuur. Hierdoor presteren ze beter bij hoge temperaturen en zwak licht. Daarnaast hebben N-type panelen een hogere efficiëntie dan P-type panelen, waardoor je meer energie kunt opwekken met hetzelfde oppervlak. Deze voordelen zie je ook terug in onder andere de garantievoorwaarden op deze panelen.

TOPCon panelen
Een derde type zonnepaneel zijn de TOPCon (Tunnel Oxide Passivated Contact) panelen. TOPCon panelen zijn áltijd op dezelfde manier opgebouwd als een N-type paneel, maar dan met een extra laag tunnel-oxide. Deze laag zorgt voor minder initiële degradatie en een hogere efficiëntie. Door de structuur daarvan worden de verliezen aan het oppervlak tegengegaan. Een ander voordeel is dat PERC en PERT cellijnen omgebouwd kunnen worden naar TOPCon. 

De productielijnen die nodig zijn voor de productie van TOPCon cellen zijn eenvoudig aan te passen. Dit zorgt ervoor dat het toepassen van deze nieuwe techniek kostentechnisch laag blijft en veel panelenfabrikanten zich richten op dit type cellen.

Type zonnepanelenType zonnepanelen

DMEGC 
Met deze ontwikkelingen kan DMEGC natuurlijk niet achterblijven. DMEGC staat bekend om haar betaalbare maar kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen, en daar wordt nu dus een nieuw type paneel aan toegevoegd: Het DMEGC N-Type TOPCon paneel. Het nieuwe paneel biedt de volgende voordelen:
• Ultrahoog vermogen en efficiëntie
• Geoptimaliseerde temperatuur coëfficiënt
• Lagere degradatie
• Hogere bifaciale versterking
• Uitstekende prestaties bij weinig licht
• Uitzonderlijke PID weerstand
• Verbeterde betrouwbaarheid

Naar verwachting zijn de DMEGC N-Type TOPCon panelen vanaf het najaar verkrijgbaar bij Alius. Mocht je meer willen weten over deze type zonnepanelen? Neem dan gerust contact op met je accountmanager voor de laatste informatie.