• Home chevron-right
  • Blog chevron-right
  • SoliTek test Nano-coating op zonnepanelen: de eerste resultaten zijn veelbelovend!

SoliTek test Nano-coating op zonnepanelen: de eerste resultaten zijn veelbelovend!

Sinds de lente van 2021 is SoliTek actief betrokken bij een belangrijk onderzoek naar zonnepanelen, met de focus op langetermijnprestaties bij buitengebruik. Het onderzoek richt zich voornamelijk op de verschillen tussen bifaciale en monofaciale glas/glas-modules, beide verbeterd met Nano-coatings. Deze coatings verminderen reflectie van zonlicht en voorkomen stofophoping, wat belangrijk is voor het behoud van efficiëntie over tijd. Lees alles over het onderzoek en de eerste resultaten in dit artikel!

Onderzoek en methodologie
Het onderzoek van SoliTek is een samenwerking met verschillende instituten in Spanje, Noorwegen, Tunesië en Marokko als onderdeel van het Horizon 2020-project SUPER PV. Er wordt gebruikgemaakt van moderne technieken en apparaten, waaronder vermogenselektronica op module-niveau, weersstations en een reeks sensoren om de prestaties van de modules onder verschillende weersomstandigheden te monitoren.

Klimaattesten en belangrijke bevindingen
De testlocaties in Tunesië, Marokko, Noorwegen en Spanje geven inzicht in de prestaties van modules onder verschillende omstandigheden, zoals nat/koud, heet/nat en heet/droog. Tijdens de zomer in Marokko en Tunesië fluctueert de luchttemperatuur tussen 35 – 40 °C, wat betekent dat de zonnepanelen temperaturen tussen 60-70 °C kunnen bereiken. Daarnaast dragen zandstormen, die de meeste modules bedekken met lagen stof, bij aan verdere opwarming. In tegenstelling tot de hete klimaten, hebben de zonnepanelen in Noorwegen te maken met regenval en korte dagen die de productie negatief beïnvloeden Dit terwijl lagere temperaturen normaal gesproken een positief effect hebben op zonnepanelen, mits er genoeg daglicht is. Uit de testen kwam belangrijke informatie, met name de effectiviteit van de coatings in woestijnomstandigheden, waar ze de opwekking tot 3% kunnen verhogen.

Nano-coating op Bifaciale zonnepanelen
Als onderdeel van het EU Horizon-project is er samengewerkt met partners uit Spanje om Nano-coatings te testen die zijn ontworpen om water makkelijk over het oppervlak te laten glijden en meer zonlicht op de vangen. Deze coatings kunnen vrij eenvoudig worden aangebracht met een spuittechniek. De focus in dit project was op het coaten van Solitek bifaciale modules en te leren wat de voordelen daarvan zouden zijn. Tegelijkertijd is de HFL-aanpak aangepakt voor hete en droge weersomstandigheden. HFL staat voor hydrofoob (waterafstotend), fluorpolymeer (een type beschermende laag) en lage oppervlakte-energie (waardoor stoffen niet snel hechten aan het oppervlak).  De eerste resultaten zijn veelbelovend: het laat zien dat deze behandeling leidt tot betere energieomzetting op alle testlocaties. De gecoate panelen zijn meer dan twee jaar lang gemonitord in Tunesië en meer dan een jaar in Marokko. De gegevens tonen aan dat deze speciale coatings de efficiëntie van de panelen aanzienlijk verhogen, wat wordt gemeten door te kijken naar de prestaties van identieke zonnepanelen zonder coating.

Eerste resultaten
Voor de testlocatie in Tunesië was er een toename van ongeveer 3% van opwekking, terwijl voor Marokko dit ongeveer 1,5% was. Opvallend was dat de locatie in Tunesië geen toegang had tot een waterpunt voor reinigingsonderhoud en vaak zandstormen ervoer. Dit gebrek aan reiniging gedurende de monitoringsperiode bleek de meest effectieve manier om de stofafstotende eigenschap te tonen, resulterend in een aanzienlijke toename van energie.

Wat betreft de vermindering van de kosten van het opwekken van elektriciteit, ofwel LCOE, lieten de analyses zien dat de kosten dalen naarmate de panelen vaker opnieuw gecoat worden tijdens hun levensduur. Door regelmatig de coatings te vernieuwen, blijven de panelen efficiënter en schoner, wat leidt tot lagere kosten. Zo was er een vermindering zichtbaar van 2,85% naar 0,15% naarmate de frequentie van het aanbrengen van een nieuwe coating toenam van 0 tot 3 keer.

Toekomst
SoliTek zet de monitoring van deze gecoate zonnepanelen voort om hun levensduur te beoordelen, en na te gaan hoeveel er precies bespaard kan worden op operationele en onderhoudskosten. Het blijven verbeteren van deze technologieën is essentieel, zeker voor gebruik in hete en droge omstandigheden, waar ze een aanzienlijke impact hebben op de prestaties van zonnepanelen.

Wil je meer weten over dit onderzoek, de voordelen van SoliTek of het paneel eens in het echt komen bekijken? Neem dan gerust contact met ons op!