Als installateur krijg je ongetwijfeld vragen van eindklanten over batterijsystemen. Welke omvormer heb je nodig voor een thuisbatterij? Is het de moeite waard om hier in te investeren voor de toekomst, of is het beter om daar nog even mee te wachten? Voor iedereen is het antwoord verschillend en afhankelijk wat de achterliggende reden is van het eventueel plaatsen van een dergelijk systeem. Wil je minder afhankelijk worden van het energienetwerk? Wil je in het geval van een stroomstoring graag zelfvoorzienend zijn? Dit soort vragen vormen de basis van de best passende oplossing. 

Verschillen

Wanneer de eindklant interesse heeft om minder afhankelijk te worden van het energienetwerk is het belangrijk om nog even wat dieper te graven. Wil deze persoon alleen meer gebruik gaan maken van eigen opgewekte energie? Of is het ook van belang dat er back-up beschikbaar is wanneer de stroom van het elektriciteitsnet uitvalt? Zo ja, welke apparaten moeten er dan precies blijven draaien en voor hoe lang?

De belangrijkste reden om er achter te komen wat de eindklant nu precies zou willen is omdat de verschillen tussen een batterij- en een back-up systeem niet altijd duidelijk zijn. Het hebben van een batterij houdt namelijk niet direct in dat je in het geval van stroomuitval noodstroom ter beschikking hebt. Dit wordt wel vaak gedacht. Een batterij zal bij stroomuitval namelijk ook niet werken. Bij een back-up systeem is er wél sprake van noodstroom bij stroomuitval.

Gezien de zeer hoge beschikbaarheid van het elektriciteitsnetwerk in Nederland lijkt een zonne-energiesysteem die back-up ready is – vooralsnog – niet interessant, maar het is wél goed om te weten dat je back-up ready kunt zijn. Wanneer je op dit moment een batterijsysteem aanschaft kun je ervoor kiezen om het systeem back-up ready te maken. Zo ben je voorbereid op de toekomst waarin we mogelijk vaker worden geconfronteerd met stroomonderbrekingen, en hoef je achteraf geen nieuwe omvormer aan te schaffen. De investering zal nu wat hoger uitvallen, maar dit kan niet op tegen de kosten die je moet maken wanneer je het systeem moet om laten bouwen.

Welke omvormer voor thuisbatterij?Welke omvormer voor thuisbatterij?

SolarEdge systemen

Wanneer je batterijen of back-up systemen wilt gaan plaatsen is het handig om te weten welke mogelijkheden er zijn bij SolarEdge. Welke omvormer heb je nodig voor een batterijsysteem? We hebben hieronder de omvormers en de belangrijkste verschillen opgesomd:

SolarEdge Home Wave – Dit is de standaard omvormer van SolarEdge, en wordt veelvuldig gebruikt en geïnstalleerd. De 1-fase omvormer was al gereed om een SolarEdge batterij op aan te sluiten, en sinds kort is ook de 3-fase omvormer batterij klaar. Echter heeft de huidige SolarEdge 3-fase batterij nog wat aanpassingen nodig voordat dit mogelijk is. Daarnaast kun je met deze omvormer geen back-up systeem te maken. De Home Wave beschikt namelijk niet over de mogelijkheid om aan te sluiten op een back-up interface.

SolarEdge Home Hub – Dit is de nieuwe omvormer van SolarEdge, batterij klaar en voorzien van een aansluiting om ook een back-up systeem te realiseren. Echter heb je naast de omvormer nog wel een extra component nodig, namelijk de back-up interface. De back-up interface is alleen compatibel met de SolarEdge Home Hub omvormer, en dus niet met de SolarEdge Home Wave omvormer. Deze omvormer is dus nodig om een back-up systeem in te kunnen richten. De back-up interface zou je ook in een later stadium aan kunnen schaffen.

Om er voor te zorgen dat je eindklant niet voor verrassingen komt te staan is het belangrijk bovenstaande verschillen te benoemen. Indien iemand op dit moment nog geen back-up wilt gebruiken maar wellicht wel in de toekomst dan is het voordeliger om nu al de SolarEdge Home Hub omvormer aan te schaffen. Met het afschaffen van o.a. de salderingsregeling maar ook als gevolg van toenemende congestie op het elektriciteitsnetwerk zal de interesse voor een batterij en/of back-up systeem groeien.

De SolarEdge Home Hub omvormer voor 1-fase en 3-fase zijn op dit moment al te bestellen, net als de 3 -fase Back-up interface. De verwachting is dat in het najaar van 2023 de 1-fase back-up interface ook verkrijgbaar zal zijn.

Meer weten over batterijsystemen?

Om je eindklant goed te adviseren is het van belang om goed op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden. Indien je nog meer zou willen weten over batterij en back-up mogelijkheden bieden we bij Alius trainingen aan. Bekijk alle trainingen op deze pagina of meld je meteen aan voor één van de onderstaande trainingen:

Introductietraining batterijen

SolarEdge residentiële systemen training