SPRILA staat voor subsidieregeling private laadinfrastructuur bij bedrijven aanschaf. Deze subsidie kan worden aangevraagd van 24 september tot en met 31 december 2024. Wij leggen je de ins & outs uit over deze subsidie en welke kansen dit voor jou biedt. 

Wat en voor wie?
De SPRILA subsidie is een regeling die financiële ondersteuning biedt bij de aanschaf en de installatie van EV-laders. Het doel van de regeling om bedrijven, gemeenten en andere organisaties te stimuleren om laadpalen te plaatsen. Met name in gebieden waar de laadinfrastructuur behoefte groot is, zoals op bedrijventerreinen en parkeerplaatsen bij kantoren. De subsidie is gericht op bedrijven en (semi-)publieke organisaties die eigenaar zijn van terreinen waar laadpalen geplaatst kunnen worden. Dit zijn o.a. bedrijventerreinen, winkelcentra en kantoren. Daarnaast is het ook mogelijk om als installateur of aannemer namens een bedrijf laadinfrastructuur aan te leggen. Dit betekent dat jij als installateur ook jouw klanten kunt wijzen op deze interessante subsidiemogelijkheid en hen hierbij kunt ondersteunen. 

Waarvoor en wanneer krijg je een subsidie?
In 2024 is er in totaal een subsidiebudget van 42,2 miljoen beschikbaar. De bedoeling is dat de subsidie straks jaarlijks wordt opengesteld. De SPRILA bestaat uit 2 onderdelen. Enerzijds is er een subsidie voor de aanschaf, het realiseren van nieuwe private laadinfrastructuur en optionele batterijopslag. Anderzijds is er een subsidie voor advies. Uiteindelijk zullen de hoogste subsidies toegekend worden aan het ‘aanschaf’ onderdeel. 

Om in aanmerking te komen voor de SPRILA-subsidie, moeten zowel de laadpunten als de locatie aan een aantal voorwaarden voldoen;

  • Één of meer AC-laadstations met een (gezamenlijk) vermogen van minimaal 11kW en minimaal 4 laadpunten. 
  • De laadpaal wordt geplaatst op het eigen terrein of op gehuurd terrein. 
  • De locatie moet zich bevinden in Nederland. 

Daarnaast moet de laadpaal het energieverbruik kunnen meten en is het advies dat de laadpaal ‘’slim laden’’ (waarbij de laadpalen inspelen op het aanbod van duurzame energie) ondersteund. De slimme EV-laders van Smappee, verkrijgbaar bij Alius, voldoen aan deze eisen. 

Hoe gaat de subsidie aanvraag in zijn werking?
Voor subsidies tot 25.0000 geldt dat je het project eerst moet realiseren en binnen 13 weken na realisatie de subsidie kunt aanvragen. Op de website van RVO vind je een uitgebreide checklist voor de aanvraag. 

Voor subsidies boven de 25.000 euro is het belangrijk om eerst een subsidie aan te vragen i.c.m. een niet-ondertekende offerte. Houd rekening mee dat het project uiterlijk binnen 24 maanden na ontvangst van de subsidie kan worden gerealiseerd en een contract met de netbeheerder wordt bijgevoegd waarin wordt aangetoond dat de benodigde netcapaciteit voor laadinfrastructuur minder dan 50% van het gecontracteerde transportvermogen is. Is het meer dan 50%? Dan dien je aan te tonen met een berekening dat dit binnen 24 maanden wel het geval is. 

Kijk voor het aanvragen van je subsidie altijd op rvo.nl voor de meest recente subsidie-eisen en de benodigdheden voor jouw aanvraag. 

Waarom biedt deze subsidie kansen?
Voor jou als installateurs biedt de SPRILA-subsidie enorme kansen. De toenemende vraag naar elektrische voertuigen betekent ook een stijgende behoefte aan betrouwbare en efficiënte laadinfrastructuur. Bedrijven en organisaties die laadpalen willen plaatsen, kunnen dankzij de subsidie een deel van de kosten terugkrijgen, wat drempelverlagend werkt voor investeringen in duurzame mobiliteit. 

Dit biedt jou als installateur een uitstekende kans om jouw diensten aan te bieden. Niet alleen kunnen jouw klanten profiteren van financiële ondersteuning, maar de subsidie stimuleert ook meer bedrijven om laadpalen te plaatsen. Dit kan zorgen voor een groeiende markt waarin jouw expertise en serviceverlening van onschatbare waarde zijn. Het biedt jou de mogelijkheid om mee te denken met bedrijven over het optimaliseren van hun laadinfrastructuur, van advies tot installatie en onderhoud. Door jouw kennis van de subsidie en de technische vereisten te tonen, kun je je onderscheiden als partner die niet alleen hoogwaardige installaties biedt, maar ook financiële voordelen voor jouw klanten mogelijk maakt.

Conclusie
De SPRILA biedt een win-winsituatie voor bedrijven én installateurs. Voor bedrijven verlaagt het de drempel om te investeren in laadpalen, terwijl jij als installateur kunt profiteren van een groeiende markt voor laadinfrastructuur. Door deze regeling op de juiste manier in te zetten, kun jij je positioneren als een waardevolle partner in de energietransitie. Mis deze kans niet en zorg dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden en voordelen van de SPRILA-subsidie!

Wil je meer weten over hoe jij als installateur kunt profiteren van deze subsidiemogelijkheden of heb je geen zin om de soms toch wel taaie stof door te nemen? Neem dan contact met ons op, wij weten er alles van en helpen je op weg!

Bekijk direct alle laadpalen die ingezet kunnen worden i.c.m. deze subsidie.